top of page

שאלות ותשובות

האם אפשר ליצור מנגנוני שליטה ובקרה על ההכנסות וניהול החובות שלי שיתאימו לעצמאי או עסק קטן?

 

כמובן, באמצעות אקסל ניתן ליצור מנגנוני שליטה ובקרה פשוטים לשימוש שיבצעו מעקב אחר התקבולים ויתריעו במידה ומזוהות בעיות עם חשבוניות מסוימות או לקוחות מסוימים. היתרון של שימוש בכלים מבוססי אקסל הוא שהפתרון יהיה תפור במיוחד בעבור הצרכים שלך ויתאימו להיקף הפעילות שלך מבלי להיות מסורבלים או לא ידידותיים למשתמש.

01

יש לי לקוחות ותמיד יש עבודה אבל בכל זאת אני מרגיש חנוק, כאילו חסר לי כסף. מה יכולות להיות הסיבות?

 

ישנן מספר סיבות שיכולות להביא להרגשה הזאת שחסר לך כסף. הראשונה היא שיכול להיות שבאמת חסר, למרות שתמיד יש לקוחות ועבודה, ההכנסות מהעבודה לא מכסות את ההוצאות השוטפות בצורה מספקת. חשוב מאוד לדעת מה הרווחיות של כל פרויקט שאתה לוקח על עצמך ושל כל לקוח שלך. בצורה הזאת תוכל לנהל יותר נכון את הלקוחות ואת העבודה שלך ולמקסם את ההכנסות בעבור זמן העבודה שלך.

 

הסיבה השנייה היא בעיית תזרים מזומנים, כלומר חוסר הקבלה בין הוצאות להכנסות. בטווח הארוך ההכנסות שלך עולות על ההוצאות ואמורות להשאיר לך רווח יפה אבל בגלל הפרשי התזמון בין ההכנסות להוצאות אתה מוצא את עצמך תמיד במרדף אחר המזומנים ומרגיש כאילו אתה רק מחפש להשאיר את הראש מחוץ למים.

ניתוח של תזרים המזומנים שלך יעזור לך להבין האם האשראי שאתה נותן ללקוחות שלך גבוה מידי והיכן אתה יכול לשפר את המצב על מנת להימנע מתחושת החוסר הזו.

02

לפעמים אני מרגיש שאני רק מקיים את העסק ולא ממש מנהל אותו

 

בעל עסק קטן או עצמאי צריך לקחת בחשבון שהוא נמצא בנחיתות מסוימת בכל הקשור להבנת השוק. היכולת לאסוף נתונים על השוק ולנתח אותם מוגבלת בין אם בשל הזמן, העלות או היכולת (ובד"כ שילוב של השלושה), ישנה תחרות רבה מול עסקים קטנים באותו התחום וכולם סובלים מנחיתות תחרותית אל מול העסקים הגדולים שנמצאים בתחום. ניתוח מעמיק יסייע בהבנת המציאות העסקית בה אתם נמצאים, ימקד את תשומת הלב על ההזדמנויות ועל הסיכונים הנמצאים בשוק ויעזור בניהול יותר נכון של העסק גם בטווח הארוך

03

איך אני יכול לשפר את העסק שלי?

 

הדרכים לשפר ולהגדיל את העסק שלך הן בלתי מוגבלות - שיווק מוצרים חדשים, כניסה לשווקים חדשים, מציאת לקוחות ושותפים אסטרטגיים ועוד. אבל איך עושים את זה?

דבר ראשון צריך לוודא שהעסק הקיים מספיק יציב ובריא על מנת לתמוך בהשקעות חדשות. כדאי לבדוק את הרווחיות הנוכחית של העסק, את הלקוחות הקיימים, את התחזיות לעתיד ואת היכולת של העסק לייצר מזומנים להשקעה.

במידה ועסקי הבסיס שלך אינם איתנים מספיק על מנת לתמוך בהשקעות מסוג זה, אתה צריך להתחיל לשפר את עסק הבסיס שלך. לבחון את הרווחיות שלך, את מבנה ההכנסות ומבנה ההוצאות ולהבין מדוע העסק שלך לא מייצר מספיק מזומנים להשקעה. בחינת העסק ומציאת נקודות החולשה שלו יעזרו לך מאוד גם אם בסוף תחליט לא להשקיע ולהתרחב מפני שיתפנו לך יותר מזומנים מאותה הפעילות בדיוק.

 

בהנחה שהעסק שלך חזק מספיק על מנת לתמוך בהשקעה הגיע הזמן להבין מה סוג ההשקעה הנדרשת - פיתוח מוצרים? ייבוא מוצרים חדשים? כניסה לשווקים חדשים? פרילנסר - ללמוד כלים חדשים בהם תוכל להשתמש? 

אחרי שהחלטת איך אתה רוצה להרחיב את העסק שלך זה הזמן לקצת עבודת מחקר, מה הפוטנציאל של המוצר/השירות החדשים? כמה מהר תצליח להחדיר את המוצר הזה לשוק? ועוד.

אחרי שמצליחים לענות על שאלות אלו אפשר כבר ליצור מודל כלכלי פשוט אשר ייתן מושג כללי מה הן העלויות המשוערות של הפרוייקט ותוך כמה זמן הוא צפוי להחזיר את ההשקעה. 

השוואה פשוטה בין תוצאות המודל לבין ייצור המזומנים של עסק הבסיס שלך יראה אם ההשקעה הנדרשת אפשרית ואז אפשר להתקדם לשלב הבא.

בשלב הבא צריך להכנס עוד יותר לפרטים. להתחיל לחשוב על המתחרים, כמה מהר הם יכולים להגיב לשינוי שאתה מתכנן, אם בכלל הם יגיבו. להכנס פנימה אל תוך העלויות ולנסות ולדייק כמה שניתן בתחזיות.

כאן כבר יהיה ברשותך מודל כלכלי מספיק מפורט ודינאמי אשר אפשר יהיה באמצעותו לראות ולנתח תרחישים שונים.

אם עדיין ההשקעה נראית כדאית ועסקי הבסיס מסוגלים לתמוך גם בתרחיש הפסימי יותר מבין התרחישים שחשבת עליהם, אפשר להתחיל.

 

חשוב לזכור, כל פרוייקט חדש מלא במשתנים שאינם ידועים לנו והם עלולים לשנות בצורה מהותית את רווחיות הפרוייקט ואת כדאיותו. לכן, אסור לנו להתאהב בפרוייקט יותר מידי אלא צריך לבחון אותו באופן אובייקטיבי לאורך כל הדרך ולא לפחד לקבל החלטה על הפסקתו, כלומר לספוג את ההפסד שהוא גרם ולהמשיך הלאה על מנת להימנע מהפסדים גדולים יותר.

 

 

מה הם מודלים כלכליים ולמה הם נחוצים?

 

מודלים כלכליים הם הצגה פשוטה של מציאות כלכלית באמצעות ניתוח פרמטרים שונים של הפעילות העסקית, הקשרים בין פרמטרים אלו ואיך הם משפיעים על תוצאותיה העסקיות של הפעילות. מודלים כלכליים מהווים כלי ניהולי חשוב מפני שהם מאפשרים למנהל לבחון מספר רב של תרחישים בקלות יחסית ולקבל החלטות ניהוליות באמצעותם.

 

למודלים כלכליים ישנם שימושים רבים כגון:

  • ניתוח המציאות העסקית – הבנת השוק, הבנת פוטנציאל המוצר, ניתוח המתחרים, רמות מחירים בשוק, תחזיות גידול שוק וכו'.

  • ניתוח החברה – ניתוח מבנה ההכנסות של החברה/הפעילות, ניתוח מבנה ההוצאות של החברה/פעילות (עלויות המכר, הוצאות תפעול)

  • חיזוי התוצאות העסקיות של החברה/פעילות בהתאם לפרמטרים הנ"ל.

  • ביצוע ניתוחי רגישות למשתנים עיקריים במודל על מנת להבין את "גבולות הגזרה" של הפעילות ולצורך הערכת הסיכונים הטמונים בהשקעה.

מודלים כלכליים דינאמיים אשר מבוססים על פרמטרים אילו מאפשרים לחברה להבין את הפוטנציאל הגלום בפעילות אותה היא מתכננת ולראות בקלות מספר תרחישים סבירים וגם תרחישי קיצון על מנת להיערך בהתאם.

המודלים הכלכליים הנ"ל יכולים לרדת לרזולוציה מאוד גבוהה ברמת סעיפי ההוצאות ולהראות את ההשפעות של חסכון/התייעלות או לחילופין התייקרות על הרווח וההפסד הצפויים לפעילות.

מודלים כלכליים מסוג זה נחוצים בכתיבת תכנית עסקית על מנת להציג באופן ברור למשקיעים את הסיכויים והסיכונים בפעילות ועל מנת להבין איפה עלולות לצוץ בעיות לאורך הדרך.

 

 

04

05

© 2015 by Pinhas Consulting.

bottom of page